Har du koll på din katt?
Text: Camilla Bengtsson
Foto: Hasse Bengtsson

Vi skaffade vår första Maine coon år 2000. Sedan dess har antalet katter i vårt hushåll ökat och varierat, som mest har vi haft 15 katter, men för närvarande har vi bara 7 stycken. För 6-7 år sedan insåg vi att vi behövde lite ordning och rutin kring katternas hälsostatus, d.v.s. en regelbunden kontroll av att alla mår bra. Vi började då med vad vi i dag kallar ”veckokontroll”. Tänkte härmed i bild och text visa och berätta hur det går till här hos S*Silveronyx. Vi har valt söndagar som vår ”katt-kollardag”, sen umgås vi ju med katterna varje dag, så givetvis har man ju en bra överblick även övriga dagar vad gäller mat, dryck, avföring, sovtider o.s.v.

Som sagt, varje vecka blir alla katterna ”dissekerade”. Proceduren startas från det att katten är ca. 12 veckor gammal. Får vi hem en äldre katt så inkluderas den i rutinen omgående. I denna bildserie som följer kommer vi att visa vad vi gör med varje enskild katt här hemma. När man har många katter är det skönt att ha en fast rutin, både för sin egen skull och för katternas. Denna rutin är förädlad efter många års användande, och vi tycker att den fungerar bra. Det man ska komma ihåg när man börjar hantering av katten är att det man vill att katten ska utsättas för i mångt och mycket inte är naturligt för katten, så man måste lära den att acceptera detta förfarande. Det är därför det är så viktigt att det blir en rutin och att man inte hoppar över någon gång, utan utför detta exempelvis varje vecka.

Som ni kommer att se på bilderna som följer är detta en del av våra katters vardag. I denna bildserie är det S*Stenkällans Rihannon som är fotomodell, men det skulle lika gärna kunna vara vilken som helst av våra andra katter.

Vi startar med att fånga in katten. Man sätter sig på knä med katten mellan benen. I denna position har man en bra närhet till katten och kan lätt fånga upp den med händerna om den vill springa iväg.

När katten är lugn kan man börja själva genomgången. Vi brukar börja med att titta katten i munnen. Kattens munstatus är viktig, tandköttet ska vara lätt rosa.

En bra rutin är att man borstar tänderna på katten en gång i veckan. Är katten lite röd i tandköttet kan man med fördel borsta flera gånger i veckan. När det gäller val av tandborst så går det utmärkt att använda sig av en mjuk barntandborste, alternativt en ”gummidutt” eller kompress som man sätter över ett finger. Vi använder ingen tandkräm eller liknande, utan bara vanligt vatten.

Om man ser att katten har beläggningar eller tandsten kan man skrapa bort detta med en tandstensskrapa. Det finns en stor fördel med att man är och rotar runt i kattens mun. När man åker på utställning eller till veterinären så kommer katten att bli synad i munnen, och då är den van vid denna hantering.

Nästa steg är att kontrollera kattens öron, dessa ska vara rena och fräscha. Är katten smutsig i öronen rengöres dessa med en tops, alternativt droppa i öron-olja som man kan köpa på apoteket. Katten kan då skaka ur smutsen själv. Verkar katten vara irriterad över smuts i öronen bör man kontakta veterinär och kontrollera så att katten inte fått exempelvis öronskabb. Smuts i öron, nos och ögon kan även komma av dammig kattsand, så om katten är smutsig behöver inte det betyda att den har drabbats av något som kräver veterinärvård.

Klo och tasskontroll. Det är bra att kontrollera kattens klor och tassar en gång i veckan. Även om man inte behöver klippa klorna varje vecka så är det bra att man hanterar tassarna varje vecka så att katten blir van vid detta. Framtassarna är lätta att kontrollera och hantera när man har katten placerad i den positionen som beskrivs i början av denna bildserie. Är katten van att man hanterar tassarna så är det lättare för dig och veterinär att kontrollera tassarna om katten skulle bli skadad.

Kanske har du katter som går på p-piller? Då är detta ett bra tillfälle att ge vecko-pillret, men också ett bra tillfälle att träna medicinering. När vi ger piller så tar vi tag runt kattens nos med höger hand och stoppar in ett finger mellan främre hörntanden och bakre kindtanden i överkäken, stoppar i pillret långt in munnen med vänster hand.

Håll sedan igen kattens mun så att den inte spottar ut pillret, och ge lite vatten ur en doseringsspruta i ena mungipan. Detta hjälper katten att svälja ner pillret, men är också bra träning om man någon gång i framtiden behöver ge katten extra vätska eller näringslösning om den till händelsevis skulle blir sjuk.

 

Nästa steg i genomgången är kamning.
Kamningen är bra dels för att få bort lös päls (en semilånghårig katt som inte kammas slickar i sig ca. 750 gram päls om året), dels för att upptäcka sår m.m. Det vi har noterat genom åren är att katterna verkar vara känsligare (hår-ömma) under perioder när de fäller.
Vi brukar börja med att kamma kattens krage. Vi använder oss av en stålkam med ganska glest mellan piggarna för att komma ner ordentligt i underullen.

Därefter kammas bakom öronen och i nacken.

Efter det är det dags att kamma kroppen och man kan då flytta fram katten en bit framför sig, hålla fast den med ett lätt grepp mellan/bakom frambenen. I detta grepp kan man lätt kamma katten över ryggen och på sidorna.

Genom att lyfta katten lite lätt bakom frambenen kommer man åt att kamma byxorna.

Nu är det dags att kamma undersidan av katten. Genom att ta tag i frambenen, lyfta och luta katten mot dig kommer man åt att kamma under magen från armhålorna och neråt.

Nästa steg är att lägga katten i ditt knä, först åt höger sen åt vänster eller tvärt om. I den här positionen kommer man åt att kamma kattens sidor och byxor ordentlig.

Här passar man även på att kamma och karda kattens svans.

Avslutningsvis lägger vi katten på rygg i knäet. Denna position fungerar bra när man ska kamma mellan bakbenen.

Nu kan man även passa på att klippa kattens bakklor om det behövs, och hantera baktassarna.

I denna position kontrollerar man även att kattens könsorgan och anal ser normala ut. Flytningar från vagina på en honkatt kan tyda på livmoderinflamation, och ”riskornsliknande” saker i och runt analen kan tyda på att katten har mask.

Om man har en katt som vägrar ligga på rygg så kan man klippa klor och hantera baktassar när katten sitter mellan knäna.

Varje genomgång avslutas med veckans vägning. Katten får då själv gå in i en transportbur. Detta är något som våra katter är vana vid, så de gör det utan någon som helst protest. Det är en stor fördel att de är vana vid transportburar när man behöver transportera dem till utställningar och veterinärbesök exempelvis.

Vågen vi använder är en digital fiskevåg. Med denna väger vi transportbur med katten i och drar sedan bort den vikt buren har när den är tom. Fördelen med denna våg jämfört med en badrumsvåg är att den väger mer exakt. Det man bör komma ihåg när det gäller kattens vikt är att en katt som är över ca ett år gammal kan pendla upp och ner ett par hundra gram från vecka till vecka utan att man ska bli orolig, om inte katten visar nedsatt allmäntillstånd eller andra symtom på eventuell sjukdom. Denna förändring i vikt kan bl.a. bero på könsmognad. En växande katt bör dock ha en generellt ökande kurva totalt. En viktminskning som består över 2-3 veckor kan tyda på att katten drabbats av något som kräver veterinärvård, eller att katten har fått mask eller någon annan parasit. När man har katter som har lite längre päls (semilånghår) är vägningen viktig eftersom det är lätt att missa en viktminskning p.g.a. att pälsen döljer mycket.

Tack ”Rhia” för denna genomgång, nu är du klar att gå iväg och göra det som katter gör.

Sist men inte minst så ska varje katt bokföras. Vi har ett block där vi noterar allt under själva genomgången. När alla katter är klara och kollade så förs allt in i en Excel-fil som vi har på datorn.

Kom ihåg att hela den här proceduren inte är en naturlig del av kattens liv, utan att detta är något man måste lära katten att acceptera. Man måste vara mjuk i handen, bestämd, och konsekvent. När detta har blivit en rutin som katten känner igen så har man tusen fördelar vid bad, utställningar, veterinärbesök, och en massa andra tillfällen. Om någon har frågor och funderingar kring detta, eller vill höra mer, så är ni välkomna att höra av er.